Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2006

Μύκητες

Μανιτάρια (Μύκητες)

Ο αριθμός των μυκήτων που έχουν βρεθεί υπολογίζεται ότι είναι περίπου 64.000 διαφορετικά είδη. Παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλομορφία και έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική (παραγωγή βιταμινών, ενζύμων,
αντιβιοτικών) αλλά και στην επεξεργασία τροφίμων και ποτών.
Τα μανιτάρια αποτελούν νόστιμη και θρεπτική
τροφή, αλλά χρειάζεται προσοχή, επειδή ορισμένα από αυτά είναι δηλητηριώδη και ισχυρά παραισθησιογόνα.

Πασίγνωστα από την αρχαιότητα ήταν στην χώρα μας τα μανιτάρια. Θεωρούνταν μάλιστα εκλεκτή τροφή. Διάφοροι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η αμβροσία που ήταν το έδεσμα των θεών του Ολύμπου δεν ήταν παρά ένα μανιτάρι και μάλιστα ο αμανίτης (amanita muscaria). Το συγκεκριμένο είδος έχει παραισθησιογόνες ιδιότητες και οι πρόγονοί μας απέδιδαν σ' αυτό μαγικές δυνάμεις. Τα μανιτάρια αυτά μαζί με τα μανιτάρια του είδους
(Phallus impudicus ) ήταν τα μανιτάρια των Κενταύρων των Σατύρων και των Μαινάδων της Μυθολογίας και αναπόσπαστο κομμάτι στα Διονυσιακά αλλά και στα Ελευσίνια μυστήρια.

Μανιτάρια φρικασέ

Υλικά:
500γρ μανιτάρια πλευρώτους
500γρ μανιτάρια απλά
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
6 φρέσκα κρεμμυδάκια
500γρ σπανάκι φρέσκο
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια του καφέ λευκό κρασί
χυμό από 1 λεμόνι
1 αυγό
αλάτι - πιπέρι

1. Κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια και σε κομμάτια το σπανάκι. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια.
2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και όταν μαλακώσουν, τα σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το σπανάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 20 λεπτά. Ρίχνουμε, αλάτι και πιπέρι.
3. Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και μισό φλιτζανάκι του καφέ νερό. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά το ζουμί στο αυγό. Ξαναρίχνουμε το ζουμί στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά για να δέσει.

Σημείωση : Ευκολό και γρήγορο φαγητό. Είναι σαν να τρώτε μαγειρίτσα, αλλά χωρίς κρέας!

Οι φωτογραφίες είναι από τα δάση της Φινλανδίας.

30 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

Καλό θα είναι να αποφεύγουμε το πίκ-νίκ στους βοσκότοπους της Φινλανδίας!

7:19 π.μ.  
Blogger Alkyoni said...

μεθυσμενάκι...μιαμ! και μαμ
πότε θα μας μαγειρέψεις;
(Επέζησες βλέπω πάντως των μανιταρίων. Καλό αυτό)
Hab dich lieb
:)

7:55 π.μ.  
Blogger Nature said...

Πανέμορφα είναι!Ειδικά η ροσούλα που έχει μέσα της νερό!Σαν μικρή λίμνη!Να είσαι καλά να κάνεις πολλά ταξίδια και να βγάζεις όμορφες φωτογραφίες!Καλημέρα!

9:50 π.μ.  
Blogger Φωτούλα Τζιώντζου said...

Καλημέρα και σε εσένα όπου και να ταξιδεύεις.

12:42 μ.μ.  
Blogger nyctolouloudo said...

@ houmoristas τα βοσκοτόπια της Φινλανδίας ζητάνε περιπέτειες...

@Alkyoni, έτσι και στα μαγειρέψω αυτά ή έστω ένα από αυτά δεν πιστεύω να έχεις μεγάλες πιθανότητες να κάνεις πρωτοχρονιά....

δεν τα δάγκωσα εγώ ρε..
( ich dich auch )

@ nature, σαν λίμνη ναι και ευτυχώς χωρίς παράξενα ψάρια..!

@ Νερίνα, καλημέρα. Προς το παρόν ξεχειμωνιάζω πλάι στο καλοριφερ!

2:47 μ.μ.  
Blogger ~~kindergarden teacher ~~ said...

Τι όμορφα !!!...τα φιλανδεζάκια.. στρουμφάκια ... θα καλοπερνάνε !!!!!
Ειδικά σε εκείνο το κοκκινάκι ..πρέπει να μένει η φινλανδέζα ...στρουμφίτα.. χεχεχεχεχε!!!!

Υ.Τρελαίνομαι για μανιτάρια αλα κρεμ!!

3:33 μ.μ.  
Blogger nyctolouloudo said...

@ seva, απορώ πως τα στρουμφάκια τα βάλανε να ζουν μέσα σε Μυγοκτόνους ...
τι μας λέει αυτό;
ό,τι τα στρουμφάκια είναι φουλ στην μαστούρα!

καλοπερνάνε όπως είπες και εσύ!

4:05 μ.μ.  
Blogger Σταυρούλα said...

Μεθυσμενάκι μου, δεν έστελνες κατά δω και λίγα πα΄τα παραισθησιογόνα μπας και βγάλουμε το φετινό χειμώνα ;
Εμένα τα πλευρώτους μ΄αρέσουν ψητά με λαδόξυδο! Φιλιάάά ;)

7:10 μ.μ.  
Blogger Ο Καλος Λυκος said...

τ.ωρα θέλω ομελέττα...γαμωτο...

7:58 μ.μ.  
Blogger nyctolouloudo said...

@ renata, η Ελλάδα είναι γεμάτη από παραισθησιογόνα μανιτάρια και τα τελευταία χρόνια με το φυτό ντατούρα.
και αυτό παραισθησιογόνο είναι!

@ Καλος Λυκος, διάλεξε μανιτάρι και στην φτιάχνω μέχρι να πεις κολυμπηθρόξυλο!

10:50 μ.μ.  
Blogger Ο Καλος Λυκος said...

το ποιό παραισθησιογόνο... προφανώς...

12:58 π.μ.  
Blogger nyctolouloudo said...

@ Λύκε, επειδή δεν έχω φωτογραφία του πιο παραισθησιογόνου μανιταριού, θα σου βάλω από αυτό το κόκκινο ( τον μυγοκτόνο ) με την άσπρη ζάχαρι στο καπέλο του μέσα στην ομελέτα....
τα αποτελέσματα θα είναι σχεδόν τα ίδια.......!
κάπου διάβαζα ό,τι και η κοκκινοσκουφίτσα αυτό το μανιτάρι μάζευε στο δάσος όταν συνάντησε τον κακό λύκο....!

2:33 π.μ.  
Blogger Ο Καλος Λυκος said...

...κι ο λύκος αυτό μασούλαγε...

3:01 π.μ.  
Blogger nyctolouloudo said...

@ Λύκε, τραγικό λάθος, πολύ τραγικό....

3:11 π.μ.  
Blogger allmylife said...

Κοίτα ομορφιές οι μύκητες!!!!
Καλημερούδια!

6:04 π.μ.  
Blogger Sophia said...

Μιαμ!!! Κι εγώ κάνω πολύ συχνά μανιταρόσουπα, άνευ σπανακίου (θα το δοκιμάσω όμως και αυτό) και προσθέτω συχνά πυκνά και ρύζι. Θα μπορούσες να βάλεις την συνταγή και στις Συνταγές της Παρέας (http://www.sintagespareas.gr/)!

7:52 π.μ.  
Blogger John D. Carnessiotis "Asteroid" said...

Πειράζει που πέρασα κατ' ευθείαν στην συνταγή και παρέλειψα τα επιστημονικά;
Τα pleurotus είναι μεγάλη λατρεία και, όταν είναι σωστά ψημένα στην σχάρα, πάντα η γεύση τους μου φέρνει κάτι από κρέας. Όθεν, πράγματι η γευστική σας πρόταση μπορεί να παραπέμπει σε μαγειρίτσα - πιο υγιεινή, ωστόσο, και λιγότερο πασχαλινή!
Καλημέρα σας!

8:07 π.μ.  
Blogger mortaki said...

mortaki και siegmund δηλώνουμε ότι θα μπορούσαμε να ζούμε τρώγοντας μόνο μανιτάρια με μανιτάρια...και μανιτάρια! ;-)

12:38 μ.μ.  
Blogger nyctolouloudo said...

@ allmylife, καλημέρα. εάν πας στο μπλογκ της nature εκεί θα δεις πραγματικές ομορφιές!

@ Sophia, η συνταγή αυτή δεν είναι δική μου, στο ΝΕΤ την βρήκα!

@ aster-oid, κάτσε να φάμε! τα pleurotus εκτός από ψητά τα έχω φάει και πανε...είναι σαν να τρως σνιτσελ!

@ mortaki μου, σιγά σιγά...πρόσεχε μη γίνεται μπλε!

4:21 μ.μ.  
Blogger Alexandra said...

προχθές έφαγα κάτι μανιτάρια εξαιρετικά φτιαγμένα! γιαμ!

μ'αρεσε όταν ήμουν μικρή να βρίσκω μικρά μανιτάρια που χώνονταν κάτω από την κλέουσα ιτιά του κήπου...

4:40 μ.μ.  
Blogger nyctolouloudo said...

@ Alexandra καλημέρα! εγώ είχα το χούι να τα κατασρέφω. μου άρεσε που γινόντουσαν χωρίς μεγάλη δύναμη ή κόπο χίλια κομμάτια.

3:09 μ.μ.  
Blogger Jason said...

Χαχαχα καταπληκτικό!

7:18 μ.μ.  
Blogger Sigmataf said...

Φαλλικά σύμβολα σε επέλαση.

8:40 μ.μ.  
Blogger nyctolouloudo said...

@ Jason, με τα μανιτάρια γελάς;

@ Sigmataf, και να σκεφτείς ό,τι τα Phallus impudicus δεν τα έβαλα φωτογραφία....
δεν λέω, ωραία μανιτάρια στην εμφάνιση( έχει και @@ στη βάση )αλλά πολύ βρωμάνε τα άτιμα!

3:38 π.μ.  
Blogger exilio said...

aaaoooh!!!Μανιτάρι με @@? Gggg!!

3:55 μ.μ.  
Blogger nyctolouloudo said...

@ Exilio....στην κυριολεξία!

3:50 μ.μ.  
Blogger αερικο said...

Δεν ξερω τι λετε εσεις, ξερω ομως οτι στο χωριο μου τρωνε μονο μια ποικιλια μανιταριων που συνηθως ειναι κατω απο τα πευκα, σε καφετι χρωμα(τοπικη ονομασια "ματσκάρια").
Αν επιθυμειτε συνταγη ειναι πολυ απλη και το αποτελεσμα νοστιμοτατο! :-))))

4:21 μ.μ.  
Blogger nyctolouloudo said...

@ αερικό, δηλ να σε βλέπω και εσένα σαν αποτέλεσμα '' ματσκαριών'' ;

αλλά ό,τι τρώνε μόνο ένα είδος στο χωριό σου δεν το σχολιάζω....

10:14 μ.μ.  
Blogger αερικο said...

Που να ΄ξερες και τη μεταφορικη σημασια απ' τα ματσκαρια τι θα μου λεγες..:-DD

11:27 π.μ.  
Blogger nyctolouloudo said...

@ αερικό, στείλε μου ένα msn... και μετά θα σου πω εάν έχω δίκιο!

( μοσχάρια;, μαστάρια; @@; )

5:05 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home