11/11 /11 και 11'
η αρχή του καρναβαλιού
και του αγίου Μαρτίνου.
Ο άγιος Μαρτίνος επάνω στο άλογο του φέρνει τον χειμώνα.
Τα παιδιά αποχαιρετούν το φθινόπωρο με φωτιές και φαναράκια,
οι αγρότες ευλογούν και αγιάζουν τους σταύλους και τα ζώα τους.
Η παράδοση ζητάει χήνα ψητήΓέμιση
300 g δαμάσκηνα σε κύβους ( τα ξερά, αλλά τα βάζουμε πρώτα στο νερό )
300 g μήλα
2 κ.γ. ζάχαρη
3 κ.σ. μαύρο ψωμί τριμμένο
50 g ζαμπόν σε κύβους
θυμάρι ή δενδρολίβανο
αλάτι
πιπέρι
αλεύρι
μέλι
μπύρα
Πλένουμε την χήνα, την σκουπίζουμε καλά, την αλατοπιπερώνουμε και την τρίβουμε με το θυμάρι ή το δενδρολίβανο. Ανακατεύουμε τα δαμάσκηνα, τα μήλα,την ζάχαρη, το ψωμί και το ζαμπον και την γεμίζουμε . Κλείνουμε καλά την κοιλιά. Βάζουμε την χήνα στο ταψί με λίγο νερό και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς περίπου 1 ώρα. Κατά την διάρκεια του ψησίματος την γυρίζουμε 1-2 φορές και την ραντίζουμε με το ζουμί της. Ανακατεύουμε την μπύρα με το μέλι και την αλείφουμε όταν θα είναι έτοιμη. Την ψήνουμε ακόμα για 2-3 λεπτά και την βγάζουμε. Την σερβίρουμε με πουρέ ή βραστές πατάτες και κόκκινο λάχανο.
και του αγίου Μαρτίνου.
Ο άγιος Μαρτίνος επάνω στο άλογο του φέρνει τον χειμώνα.
Τα παιδιά αποχαιρετούν το φθινόπωρο με φωτιές και φαναράκια,
οι αγρότες ευλογούν και αγιάζουν τους σταύλους και τα ζώα τους.
Η παράδοση ζητάει χήνα ψητήΓέμιση
300 g δαμάσκηνα σε κύβους ( τα ξερά, αλλά τα βάζουμε πρώτα στο νερό )
300 g μήλα
2 κ.γ. ζάχαρη
3 κ.σ. μαύρο ψωμί τριμμένο
50 g ζαμπόν σε κύβους
θυμάρι ή δενδρολίβανο
αλάτι
πιπέρι
αλεύρι
μέλι
μπύρα
Πλένουμε την χήνα, την σκουπίζουμε καλά, την αλατοπιπερώνουμε και την τρίβουμε με το θυμάρι ή το δενδρολίβανο. Ανακατεύουμε τα δαμάσκηνα, τα μήλα,την ζάχαρη, το ψωμί και το ζαμπον και την γεμίζουμε . Κλείνουμε καλά την κοιλιά. Βάζουμε την χήνα στο ταψί με λίγο νερό και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς περίπου 1 ώρα. Κατά την διάρκεια του ψησίματος την γυρίζουμε 1-2 φορές και την ραντίζουμε με το ζουμί της. Ανακατεύουμε την μπύρα με το μέλι και την αλείφουμε όταν θα είναι έτοιμη. Την ψήνουμε ακόμα για 2-3 λεπτά και την βγάζουμε. Την σερβίρουμε με πουρέ ή βραστές πατάτες και κόκκινο λάχανο.
35 Comments:
:) :) :)
τι ομορφες συνηθειες!!!
ισως ομορφοτερες κι απο τις συνταγες σου! :)
ισως, ειπα βρε!.. :):)
πολυ μου αρεσουν αυτου του ειδους τα ..τελετουργικα
καλη σου ωρα *μεθυσμενα χρωματα*! :))
ενα κομματι ηλιου σου προσφερω απο Αθηνα
Μεθυσμενάκι μου, ωραία περνάτε εκεί! :)
Θέλω κι εγώ χήνα ψητή! ;)
@ Orelia, μετά τον εσπερινό αρχίζει και η νηστεία για 6 εβδομάδες
δεν ξέρω αν θα σου άρεσε...
εμένα πάντως όχι!
ευχαριστώ για τον ήλιο γιατί εδώ έχει μαύρη μαυρίλα!
@ renata, όπως λέει και ο καραγκιόζης: μία χήνα ψημένη και στον φούρνο πηγιομένη θα πετάξει. τα μπαχαρικά θα τα πάρει για φωλιά της!
( λάχανο - μάπα όπως το λέμε στην Καλαμάτα - με μανιτάρια έφτιασα εγώ )
καλό απόγευμα!
Ελπίζω τα χρώματα απ' τις εικόνες σας, μεθυσμένα ή μη, να χρωματίζουν και την ζωή σας. Ωραία χρώματα, ωραίες εικόνες, ωραίες παραδόσεις!..
Πολιιύ μ'αρέσουν
..όπως και η προτελευταία φωτό με τα δυό παιδάκια :)
Πεινιάοοου!!
Μάκια!
Πωπωπω εντωμεταξύ σε διαβάζω πάντα ώρες που πεινάω...
Ήδη διαβάντοντας τα υλικά κοντεύω να ξελιγωθώ, πόσο μάλλον στο τέλος...
τί όμορφο και σαν περιγραφή και σαν εικόνα!
(αν το κάνω στη γάστα?)
Ωραία ατμόσφαιρα έφτιαξες.Και με εικόνες και με γεύσεις.
Καλό χειμώνα και επισημα πλέον.
τι ωραία εθιμα ,,τι καλά που μας τα κάνεις γνωστά,,θενκς η μαλλον ντάνκε ..
οσο για τη συνταγη
οκ!
μπήκε στη λίστα με όσες έστειλες
!!!Υ,Γ...εσένα ειδικα σου χω έτοιμο τεστ για ...συνταγές ..οοοοοοοοοοοχι γραφτόοοοοο!
/...πρακτικό...
μπας και μάθω τίποτα μυστικά!
χεχεχε
!!!
Μεθυσμενακι
Μαπα λενε τη σφουγγαριστρα στην Κρητη, εσυ τη μαγειρεψες με μανιταρια;;; :-DDD
Εμενα εκεινα τ' αποκαϊδια μ' αρεσαν..:-*
(Ζηλευω, πρεπει ν' αλλαξω μηχανη...:-(
Αγαπητά μας χρώματα, σας αρέσει να βασανίζετε κόσμο με τις φωτογραφίες χηνών και άλλων τε πτηνών και τις συνταγές σας? Τι σας φταίμε εμείς που κλανουμε δίαιτα; Μήπως μας τιμωρείτε για τη διαπόμπευση της κλαψομουνίασης στην οποία τόσο αδόκιμα επιδοθήκαμε;
(Δεν κλάνουμε δίαιτα, κάνουμε, έτσι;)
um gottes willen!
es fängt schon wieder an...
nicht bösse sein.war nur spaß!
Θα γνωριζεις φανταζομαι πως τα "ζουμε" μαζι σου !!
@ aster-oid, μέ την μαυρίλα ανοίγουμε τα μάτια μας το πρωί και με την μαυρίλα γυρίζουμε. τα χρώματα μας έμειναν!
@ Exilio μου, υπομονή! σε μερικούς μήνες θα σε φάνε και σένα! μπεεε!
@ Jason, όταν θα φτάσεις στο τέλος θα φας με μεγαλύτερη όρεξη!
@ Alexandra, αφού υπάρχει 'γαλοπούλα στην γάστρα' γιατί να μη μπορείς να φτιάσεις και την χήνα;
@ amo,( amas amat )αν και έχουμε καιρό για τον χειμώνα - δεν τον αντέχω - καλό χειμώνα και σε σένα!
@ seva, μάλλον θα πρέπει να με μηδενίσεις....
( μπήτε !!!! )
@ αερικό, !!!!!!!!!!!!!!!!!
την σφουγγαρίστρα;
(θέλω ένα λάχανο για να σφουγγαρίζω λοιπόν)
@ Nyktipolos, αγαπητέ!
μάλλον την αλήθεια είπατε!
την έχετε κλάσει την δίαιτα! λόγια, λόγια, λόγια την κάνατε! η δίαιτα θέλει και...άσκηση.
@ ONOMATODOSIA, Alle Jahre wieder...Kölle Alaaf!
@ annamaria, την καλησπέρα μου και τα φιλιά μου!
( και εγώ κάθε μέρα για το Τerra X ζω!)
..το απολαυσα παλι το ποστ σου..καλησπερααα!!
@ με το φεγγαρι αγκαλια,
καλό βράδυ και σε σένα φεγγαράκι!
φέτος πήρα κι εγώ φαναράκι και πήγα με τα παιδιά του σχολείου της γειτονιάς μας που έκανα τον γύρο της περιοχής.
Τα φαναράκια τους τα πιο πολλά τα κατασκευάζουν στο σχολείο και είναι φανταστικά.
Μετά το γύρο πολλά παιδιά με τα φαναράκια τους πηγαίνουν στα σπίτια λένε ένα τραγουδάκι σε όποιον τους ανοίξει την πόρτα του και περιμένουν να τους δώσεις γλυκά. Είναι πολύ όμορφο αυτό το έθιμο.
Μου είπαν πως ο Αγιος Μαρτίνος πριν να γίνει άγιος ήταν ένας πολύ καλός ρωμαίος που πέθανε απο το κρύο γιατί έδωσε τα ρούχα του σε φτωχούς που συνάντησε στο δρόμο του.
Στους φούρνους έβλεπα πριν απο μέρες κάτι τσουρέκια μικρά σε σχήμα ανθρώπου και είχαν κι ένα μεγάλο τσιμπούκι στο στόμα τους.
Νομίζω το έλεγαν Weckman. Μήπως ξέρεις τι συμβολίζει??
@ maika, den weckmann, αυτό το ανθρωπάκι από γλυκό ζυμάρι με μαγιά ( hefeteig ) συμβολίζει έναν επίσκοπο πάντα.πολλές φορές έχει όπως γράφεις και ένα τσιμπούκι στο στόμα του.
στην καθολική Γερμανία το κάνουν δώρο στα παιδιά στις 11/11 την ημέρα του αγίου Μαρτίνου για να τον θυμούνται.
στην βόρεια Γερμανία του αγίου Νικολάου και σε ολή την '' Adventszeit ''
( πως είναι αυτό στα Ελληνικά; )
για τον άγιο Μαρτίνο η παράδοση λέει ό,τι κάποτε τον χειμώνα είδε έναν ζητιάνο, πήρε το σπαθί του το έσκισε στην μέση και του το έδωσε το μισό.
μετά έφυγε από τον στρατό και έγινε μοναχός σε ένα μοναστήρι που έφτιαξε στις άλπεις....
πότε και από τι πέθανε μετά δεν ξέρω.
την καλημέρα μου!
και μη ξεχνάς σε λίγο θα τραγουδάς....
.....lustig, lustig, tra-la-ra-la-ra,
bald ist Nikolausabend da,
bald ist Nikolausabend da.
Σ΄ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
Είμαι στη Γερμανία, τρίτο χρόνο τώρα και για το weckmann όσους είχα ρωτήσει δεν ήξεραν να μου πουν
(έλληνες ρωτούσα γιατί τα γερμανικά τα παλεύω ακόμα...)
Για τον Άγιο Μαρτίνο πάλι μου είπαν πως με το φαναράκια τους μάλλον τον ψάχνουν,τα παιδιά ,αλλά και γι΄αυτό κανείς δεν ξέρει κάτι παραπάνω.
Εσύ μήπως???
Το Adventszeit μάλλον δε μεταφράζεται στα ελληνικά (λες να μπορούσαμε να το πούμε τα προχριστουγεννιάτικα...?)
Eδώ,Duesseldorf,έχουν κιόλας βάλει τα σπιτάκια στην πόλη και είναι πολύ όμορφα!
Εκεί??
..πάω τώρα να μάθω το τραγουδάκι που μου έγραψες...για να κάνω την έξυπνη στα παιδιά...
(το τραγουδάκι που λένε όταν γυρίζουν με τα φαναράκια τους,του Αγίου Μαρτίνου το ξέρεις.... εγώ ξέρω μόνο το μισό).
καλημέρα γειτόνισσα...
@ maika, φυσικά δεν έσκισε το σπαθί του στην μέση...
αλλά τον χιτώνα που φορούσε με το σπαθί!
.....................
.....................
λοιπόν, το πρώτο τραγούδι είναι:
Laterne, Laterne
Laterne, Laterne,
Sonne, Mond und Sterne.
Brenne auf mein Licht,
aber nur meine liebe Laterne nicht.
........
.........
..........
το δεύτερο :
Ich geh mit meiner Laterne
Ich geh mit meiner Laterne und meine Laterne mit mir.
Dort oben leuchten die Sterne und unten, da leuchten wir.
Der Hahn, der kräht, die Katz miaut.
ΟDER AUCH: ''Ein Lichtermeer zu Martins Ehr!''
Rabimmel, rabammel, rabum.
Ich geh mit meiner Laterne und meine Laterne mit mir.
Dort oben leuchten die Sterne und unten, da leuchten wir.
Laternenlicht, verlösch mir nicht!
Rabimmel, rabammel, rabum.
beim Nachhausegehn:
Ich geh mit meiner Laterne und meine Laterne mit mir.
Dort oben leuchten die Sterne und unten, da leuchten wir.
Mein Licht ist aus, ich geh nach Haus.
Rabimmel, rabammel, rabum.
...........
............
.............
το τρίτo :
Laßt uns froh und munter sein
Laßt uns froh und munter sein
und uns heut von Herzen freun!
Lustig, lustig traleralala,
nun ist Martinsabend da, nun ist Martinsabend da!
Nehmt den Kürbis in die Hand,
rasch das Kerzchen angebrannt!
Lustig, lustig traleralala,
nun ist Martinsabend da, nun ist Martinsabend da!
Springen wolln wir kreuz und quer
übers liebe Kerzchen her.
Lustig, lustig traleralala,
nun ist Martinsabend da, nun ist Martinsabend da!
Allen Kindern nun zum Spaß
wirft auch Sankt Marin was.
Lustig, lustig traleralala,
nun ist Martinsabend da, nun ist Martinsabend da!
Und dann backt nach altem Brauch
uns die Mutter Kuchen auch.
Lustig, lustig traleralala,
nun ist Martinsabend da, nun ist Martinsabend da!
Nach der Freude danken wir
unsrem lieben Gott dafür.
Lustig, lustig traleralala,
nun ist Martinsabend da, nun ist Martinsabend da!
το τέταρτο:
.........
..........
............
St. Martin
St. Martin, St. Martin, St. Martin ritt durch Schnee und Wind,
sein Roß, das trug ihn fort geschwind.
St. Martin ritt mit leichtem Mut,
sein Mantel deckt ihn warm und gut.
Im Schnee, da saß ein armer Mann,
hatt' Kleider nicht, hatt' Lumpen an:
"Oh helft mir doch in meiner Not, sonst ist der bitt're Frost mein Tod!"
St. Martin, St. Martin, St. Martin zieht die Zügel an,
sein Roß steht still beim braven Mann.
St. Martin mit dem Schwerte teilt
den warmen Mantel unverweilt.
St. Martin, St. Martin, St. Martin gibt den halben still,
der Bettler rasch ihm danken will.
St. Martin aber ritt in Eil
hinweg mit seinem Mantelteil.
Zu dem Lied kenne ich noch eine weitere Strophe:
Sankt Martin legt sich still zur Ruh,
da tritt im Traum der Herr hinzu.
Der spricht: "Hab Dank, du Reitersmann,
für das, was du an mir getan.
αυτά ξέρω εγώ.....( γμ τους παιδικούς σταθμούς, έφαγα τα νιάτα μου εκεί μέσα..)
rabimmel, rabammel, rabum bum bum
στις 11/11 είναι ο καιρός που λήγει η συγκομιδή. ( Abschluss des Erntejahres ) παλιά τα παιδιά των φτωχών πήγαιναν με τα φαναράκια ( γιατί ήταν σκοτάδι) στα σπίτια των πλουσίων με την ελπίδα να τους δώσουν κάτι από την πλούσια συγκομιδή...
Mάλλον είναι προχριστιανικό έθιμο που έχει σχέση με την επιστροφή του φωτός.
καλησπέρα και στο Duesseldorf!
δεν ξέρω πως να σ΄ευχαριστήσω για τον κόπο σου...
να είσαι καλά!!!
τώρα είναι που θα τους κάνω την έξυπνη!!!
φιλιά (στο Μόναχο είσαι?)
και μήπως....λέω μήπως ξέρεις και τη συνταγή του Kaesekuchen??
χαλί θα γίνω να με πατήσεις που λένε...
τρελλαίνομαι γι΄ αυτό το γλυκό....
Anfängers Käsekuchen!!!hohoho!
----------------------
1000 g Magerquark
3 Eier
125g Margarine
375 g Zucker
Saft einer Zitrone
3 Eßlöffel Grieß
1 Pck. Puddingpulver (Sahne oder Vanille)
1 Pck. Vanillezucker
1Pck. Backpulver
Alles in eine Rührschüssel geben und gut durchrühren. Dann in eine gefettete Springform (26 oder 28 cm) geben. Auf der unteren Schiene bei 180 Grad Umluft für 50 -55 Minuten backen.
........
.........
..........
Käsekuchen mit Boden
-----------
Mürbeteig:
330 g Mehl
125 g Zucker
130 g Butter
2 Eier
1 Päckchen Backpulver
2 Päckchen Vanillezucker
Belag:
1 kg Quark, Magerstufe
250 g Zucker
2 Päckchen Vanillezucker
2 Päckchen Vanillepudding
150 ml Sonnenblumenöl
600 ml Milch
5 Eier
Abgeriebene Schale einer Zitrone
Aus den Teigzutaten einen Teig kneten.
Dann eine Springform (28 cm) fetten und den Teig gleichmässig darin verteilen (den Rand bitte bis oben hochziehen, da die Quarkmasse weit aufgeht).
Die Zutaten für den Belag gut verquirlen und diese (dünnflüssige) Masse in das zuvor geformte "Teigbett" geben und bei 200 Grad gut eine Stunde backen lassen.
Evtl. nach 45 Minuten Alufolie über die Oberfläche legen, wenn man sie sehr hell mag, ansonsten normal weiterbacken lassen und bitte erst nach dem Erkalten stürzen.
.........
..........
...........
Käsekuchen ohne Boden
------------------------
Zutaten:
3 Pfund Schichtkäse
2 Päckchen
Vanillepudding
3/4 Pfund Zucker
1 Vanillezucker
1 Backpulver
1/2 Pf. Butter
4 Eier
Puderzucker zum Bestreuen
Butter zerlassen, mit anderen Zutaten zu glatter Masse verrühren. In Form geben. Backzeit bei 175 Grad ca. 1 1/3 Stunde. Auskühlen lassen, mit Puderzucker bestreuen.
Servus aus Berlin!
και καλή επιτυχία!
υγ. υπάρχουν πολλές συνταγές για käsekuchen!
τρέχω για τα υλικά , να δώ που έχω και το λεξικό μη κάνω και κανένα λάθος και το βράδυ... έ,ρε γλέντια το βράδυ...
Άντε κόπιασε!!
σ΄ευχαριστώ πάρα πάρα πάρα πάρα πάρα πολύ!!!!!!!!!!!
καλημέρα Βερολίνο!
χα!
να δω τι θα βγει!!!!!
...κάτι σαν πουρές βγήκε....απο γεύση δεν ήταν κακό....
θα το ξαναπροσπαθήσω,που θα μου πάει... θα σου στείλω και κομμάτι να με καμαρώσεις!!!
και μιά κι έρχονται και οι γιορτές.... λέω εγώ τώρα....
μήπως ξέρεις τι είναι αυτό το ζεστο (κρασί?) που πίνουν και μυρίζει ο τόπος...???
(το λένε μήπως glue?)
Glühwein
1 l trockener Rotwein ( ξηρό κόκκινο κρασί αλλά καλής ποιότητας για να μην γίνει το κεφάλι σου καζάνι)
1 unbehandelte Zitrone ( δηλ. χωρίς φυτοφάρμακα δηλ bio Zitrone)
2 Stangen Zimt (ολόκληρη καννέλα)
3 Nelken( γαρύφαλλα, μπαχαρικό ε; όχι του κήπου!)
3 El Zucker
evtl. etwas Kardamom
Den Rotwein erhitzen und die Zitrone in scheiben schneiden. Mit den Zitronenscheiben alles zusammen in den heißen Rotwein geben und ca. 5 min. erwärmen und dann vom Herd nehmen und zugedeckt 1 Stunde ziehen lassen. Vor dem Servieren nochmals heiß werden lassen und durch ein Sieb abgießen.
υπάρχει και έτοιμο αλλά καλύτερα να μη το αγοράσεις. είναι πολύ σκάρτο πράγμα!
.............
εάν πάλι σου ξαναγίνει το γλυκό πουρές κάνε την κινέζα. βάλτο σε ένα μπολ και πες ό,τι έφτιασες käsekuchenpudding........
εμοτικον που χτυπαει παλαμακια!!!!
Ολα τέλεια εκτός ... από την χήνα ... σνιφ σνιφ ... είναι πανέμορφες .
@ ellinida, τι φταίω εγώ; με το έθιμο να τα βάλεις....
όμορφες είναι, αλλά έχουν και ωραία γεύση!
χοχοχοχο! και τα κολοκύθια όμορφα είναι αλλά τα τρώμε!
σ ευχαριστώ κι άλλη μια!!!
..αν κάποια στιγμή δεις να γράφω κανένα φιλοσοφικό δοκίμιο....να ξέρεις πως έφτιαξα gluewein και το ήπια όλο.....
πολλά φιλιά
@ maika,περιμένω επιτυχίες και εξελίξεις.
Μόλις ξαναπροσπαθήσω θα σου πω οπωσδήποτε!!
φιλιά
@ maika, όκι ντόκι.....:-)))
Δημοσίευση σχολίου
<< Home