Σάββατο, Μαΐου 05, 2007

ΣπαράγγιαΤα σπαράγγια αναφέρονται στην ελληνική μυθολογία ως ένα σπάνιο και από τα πιο ακριβά χορταρικά που μπορούσαν να γευτούν υψηλές κοινωνικές τάξεις με πλούσιο βαλάντιο και ήταν από τα αγαπημένα των Αρχαίων Ελλήνων. Με τους βλαστούς τους στόλιζαν τις νύφες στους γάμους. Οι Ρωμαίοι τα θεωρούσαν φαγητό πολυτελείας.
Τα σπαράγγια είναι μονοκότυλα, αναρριχώμενα ή θαμνώδη φυτά, αυτοφυή ή καλλιεργούμενα ως λαχανικά ή καλλωπιστικά και αποτελούν σαρκώδεις βλαστοί του φυτού Asparagus officinalis της οικογένειας των Λιλιιδών και στην ίδια οικογένεια ανήκουν τα πράσα, τα σκόρδα και τα κρεμμύδια. Σήμερα είναι από τα πιο σπουδαία πολυετή και ένα από τα λίγα μονοκοτυλήδονα λαχανικά. Υπάρχουν πάνω από 100 είδη. Καλλιεργείται σε πολλές χώρες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής , της Ασίας, της Ευρώπης, της Αφρικής, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Στο εμπόριο κυκλοφορεί σε διάφορους χρωματισμούς ως άσπρο, βιολέ, πράσινο. Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά αυτοφυή είδη σπαραγγιού όπως o Αsparagus officinalis, που βγαίνουν σε άγονες, αμμώδεις περιοχές της Θεσσαλίας, Ιόνιων νησιών και Β. Ελλάδας και οι ποικιλίες του καλλιεργούνται σε εμπορική κλίμακα και τα συναντάμε στα παράλια, στα νησιά του Αιγαίου, στην Κεφαλονιά, Κρήτη και σε πολλά μέρη σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν σπαράγγια και στα βουνά της Πελοποννήσου, Β. Ελλάδος, Κρήτη, κ.α.
Aνάλογα με το χρώμα τους τα σπαράγγια διακρίνονται, σε άσπρα, ιώδη και πράσινα. Πρακτικά το φυτό δεν έχει φύλλα, αλλά βράκτια και μοιάζουν με λέπια, είναι δίοικο φυτό και ανθίζει το καλοκαίρι. Τα πράσινα σπαράγγια αναπτύσσονται στην ύπαιθρο και οφείλουν το χρώμα τους στην επίδραση του ήλιου και στην χλωροφύλλη. Τα σπαράγγια αυτά είναι πιο αρωματικά, πιο φίνα και πιο τρυφερά από τα άλλα σπαράγγια.
Τα ιώδη σπαράγγια δέχονται για λίγες ώρες την επίδραση του ηλίου και η γεύση τους είναι πιο φρουτώδης συγκρινόμενη με εκείνη των λευκών σπαραγγιών.
Τα λευκά σπαράγγια δεν έρχονται σε επαφή με το ηλιακό φως, καθώς καθημερινά καλύπτονται με νέο στρώμα από χώμα. Είναι πιο σαρκώδη και έχουν απαλή γεύση.

Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε:
 • βιταμίνες του συμπλέγματος B ( που δρουν ως συνένζυμα σε διεργασίες παραγωγής ενέργειας και αναπνοής των κυττάρων και βοηθάνε στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος )
  1. φυλλικό οξύ ( που παίρνει μέρος στην βιοσύνθεση του νουκλεϊκού οξέος και των αμινοξέων, για την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος και συμβάλλει στην υγεία του δέρματος)
  2. θειαμίνη (Β1): ανάπτυξη, καλή λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος, αυξάνει την πνευματική δραστηριότητα
  3. ριβοφλαβίνη (Β2): βοηθά στην ανάπτυξη και στην αναπαραγωγή, στην δημιουργία υγιούς δέρματος, νυχιών και μαλλιών. Βοηθά την όραση και καταπραΰνει οιδήματα στόματος, χειλιών και γλώσσας
  4. νιασίνη ( Β3): απαραίτητη για την υγεία του δέρματος και του πεπτικού συστήματος
 • αντιοξειδωτικές ουσίες ( βιταμίνες ) - οι ουσίες αυτές εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες και τις μετατρέπουν σε νερό ή άλλες μη βλαβερές ουσίες, έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση.
  • βιταμίνη C: ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα προλαμβάνοντας μολύνσεις από βακτήρια και ιούς, αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου, διατηρεί υγιές τα ούλα, το δέρμα και επιταχύνει την ανάρρωση.
  • βιταμίνη E: προλαμβάνει και διαλύει τους θρόμβους, μειώνει την κόπωση και διαλύει την επούλωση των τραυμάτων. Προστατεύει τα αγγεία από την αρτηριοσκλήρωση, συμβάλλοντας στην μείωση της στεφανιαίας νόσου.
  • καροτένιο: προβιταμίνη της βιταμίνης Α η οποία ενισχύει την αδύνατη όραση, βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, συντελεί στη ανάπτυξη και συμβάλλει σε γερά οστά, υγιές δέρμα, μαλλιά, δόντια και ούλα.
 • μέταλλα
  • φώσφορο: συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις αντιδράσεις του οργανισμού, απαρίτητος στην ομαλή δομή των οστών και δοντιών. Σημαντικός για την ομαλή λειτουργία καρδιάς, νεφρών και νεύρικού συστήματος.
  • ασβέστιο: υγιή οστά και δόντια.
  • μαγνήσιο: καλή λειτουργία της καρδιάς, νεύρων, μυών και σκελετού. Καταπολεμά το άγχος.
  • χαμηλά σε νάτριο και περιέχουν αρκετό κάλιο ( συνιστάται στους υπερτασικούς ,προστατεύει την καρδιά από αρρυθμίες).

Περιέχουν επίσης:

 1. ελάχιστες θερμίδες,
 2. μικρή ποσότητα πρωτεϊνών και υδατανθράκων
 3. ασπαραγίνη ( ουσία με διουρητική δράση ).

Συγκομιδή

Η συγκομιδή γίνεται την άνοιξη ( από τέλη Μαρτίου μέχρι το Μάιου ) με ειδικά μαχαίρια, όταν τα βλαστάρια αποκτήσουν το επιθυμητό μέγεθος (κόβονται σε βάθος 19-23 εκ). Η συγκομιδή του λευκού σπαραγγιού γίνεται όταν η κορυφή φανεί στην επιφάνεια του εδάφους, ενώ τα πράσινα σπαράγγια πρέπει να φτάσουν τα 22-27εκ. πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Ακολουθεί η διαλογή κατά μέγεθος και η συσκευασία τους σε δέματα, που γίνεται συνήθως μηχανικός.

Προδιαγραφές για τα σπαράγγια

I. Ορισμός του προιόντος

Η παρούσα προδιαγραφή αφορά τους βλαστούς των ποικιλιών (cultivars) που προέρχονται από τον Αsparagus officinalis και που προορίζονται να διατεθούν νωπά στον καταναλωτή, με εξαίρεση τα σπαράγγια που προορίζονται για βιομηχανική μεταποίηση.

Οι βλαστοί των σπαραγγιών κατατάσσονται σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με το χρωματισμό τους:

1. σπαράγγια λευκά,

2. σπαράγγια ιώδη: ο οφθαλμός παρουσιάζει χρωματισμό μεταξύ ροζ και ιώδους ή πορφυρού και ένα μέρος του βλαστού παρουσιάζει χρωματισμό λευκό,

3. σπαράγγια ιώδη/πράσινα: μέρος των σπαραγγιών αυτών παρουσιάζει ιώδη και πράσινο χρωματισμό,

4. σπαράγγια πράσινα: ο οφθαλμός και το μεγαλύτερο μέρος του βλαστού παρουσιάζουν χρωματισμό πράσινο.

Η προδιαγραφή αυτή δεν εφαρμόζεται στα πράσινα και στα ιώδη/πράσινα σπαράγγια διαμέτρου κατώτερης των 3 mm και στα λευκά και ιώδη σπαράγγια διαμέτρου κατώτερης των 8 mm, συσκευασμένα σε ομοιόμορφες δέσμες ή σε μεμονωμένες συσκευασίες.

Κριτήρια αγοράς και συντήρησης

Οι μίσχοι πρέπει να είναι συνεκτικοί, τρυφεροί, του αυτού μεγέθους και να σπάζουν εύκολα. Η κορυφή τους πρέπει να είναι συμπαγής, ζωηρού χρώματος και χωρίς στίγματα σκουριάς. Τα κιτρινισμένα και μαλακά σπαράγγια αποκλείονται.

Είναι ευαίσθητο φυτό. Στο ψυγείο διατηρούνται το πολύ 3 ημέρες σε διάτρητο πλαστικό σάκο ή τυλιγμένα σε υγρή πετσέτα. Στην κατάψυξη αφού ζεματιστούν προηγουμένως, διατηρούνται αρκετούς μήνες. Βρασμένα διατηρούνται στο ψυγείο 2-3 ημέρες.

Εν κατακλείδι, τα σπαράγγια αποτελούν ένα νοστιμότατο συμπλήρωμα στο καθημερινό τραπέζι είτε φρέσκα, είτε μαγειρεμένα. Τα συναντάμε σε σαλάτες, σε μακαρονάδες, σε ρυζότο, σε τάρτες - πίτες. Για να βράσουν σωστά, τα δένεται σε ματσάκια, με τις άκρες τους να προεξέχουν από το νερό.

Σπαράγγια με zαμπόν

Για 5-6 άτομα.

Υλικά: Ένα κιλό σπαράγγια άσπρα, 200 γρ. ζαμπόν άπαχο, 50 γρ. βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανός.
Καθαρίζουμε και βράζουμε τα σπαράγγια σε βραστό αλμυρό νερό. Κόβουμε το ζαμπόν σε μικρούς κύβους. Βράζουμε τα σπαράγγια για 20 λεπτά και τα στραγγίζουμε. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε τα σπαράγγια και το ζαμπόν και τα αφήνουμε να ζεσταθούν χωρίς να βράσουν. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα σερβίρουμε σε ζεστό πιάτο.

Σπαράγγια με ομελέτα

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα σπαράγγια κατά μήκος. Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό με λίγο γάλα, για είκοσι λεπτά.Ετοιμάζουμε μια σάλτσα πηχτή, με ένα κουτάλι σούπας βούτυρο, χυμό λεμονιού, ένα κουτάλι μαϊντανό, λίγο κουάκερ και περιχύνουμε με τη σάλτσα τα βρασμένα σπαράγγια. Ετοιμάζουμε την ομελέτα και τη σερβίρουμε μαζί με τα σπαράγγια.

από το ΝΕΤ.

31 Comments:

Blogger ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον, γιατί έμαθα μερικά από όσα δεν ήξερα περί σπαραγγιών (θα μου πεις τώρα ε, δεν ρώταγες;), γιατί δεν ήξερα πως από την αρχαιότητα είχαν εξέχουσα και διατροφική (φίνο συνοδευτικό) αλλά και συμβολική χρήση.
Τώρα με τη συνταγή, γιατί με προκαλείς;
Είπαμε, μετά το Πάσχα να συμμαζευτούμε, έρχεται η Πρωτομαγιά, πού... περιμένω τώρα τις ΄Ελενες, Ελενίτσες, Ντίνες, Κωστήδες, άντε και κάτι γενέθλια ενδιάμεσα .....καλά τέλη Μαϊου οι δίαιτες....

Γλαρένιες αγκαλιές

3:45 μ.μ.  
Blogger maria λεμονατη! said...

μολις γυρισα απο το σουπερ μαρκετ οπου εμαθα οτι με το φαινομενο του θερμοκηπιου τα σπαραγγια βγαινουν σε ολη τη γαλλια μαζι και υπαρχει υπερπαραγωγη ενω παλιοτερα εβγαιναν πρωτα στο νοτο και μετα στο βορρα και ετσι ρυθμιζοταν η παραγωγη. το φαινομενο του θερμοκηπιου εχει συνεπειες που ουτε τις φανταζομαστε.

3:50 μ.μ.  
Blogger nyctolouloudo said...

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ, δεν διάβασες ό,τι είναι για την δίαιτα;
λοιπόν, βράσε τα καθαρισμένα σπαράγγια σε νερό με λίγο αλάτι για 20 λεπτά και σε ένα κατσαρολάκι λιώσε ΛΙΓΟ βούτυρο και βάλε μέσα λίγη τριμμένη φρυγανιά.
με αυτό περιχύνεις τα σπαράγγια.
Βράσε και 3-4 μικρές πατάτες για να συνοδέψεις τα σπαράγγια.
τα γαρνίρεις με μαιντανό!
εγώ έχασα 2 κιλά σε 5 ημέρες!

@ maria λεμονατη, καλώς ήρθες!
αυτό είναι σωστό! και εδώ στην Γερμανία που είμαι εγώ το ίδιο πρόβλημα έχουν. παρ' όλα αυτά οι τιμές τους είναι ψηλές...
6-12 ερώ το κιλό!
αλλά ένα καλό έχουν τα σπαράγγια. διατηρούνται στην κατάψυξη και μπορείς να τα έχεις όλο το χρόνο!

4:15 μ.μ.  
Blogger Trelofantasmeni said...

Φιλενάδα δεν σε βρίσκω σωστή , μας πλασάρεις εκεί τα ωραία πιάτα με τις διάφορες παραλλαγές από σπαράγγια και μας αφήνεις στα κρύα του λουτρού και τρέχουν και τα σάλια στην προσπάθεια να κάνουμε δίαιτα μας έρχεται να ανοίξουμε το ψυγείο και να φάμε ότι βρούμε……..lecker –lecker diese Spargeln

6:38 μ.μ.  
Blogger Εύα said...

Στην Αρκαδια παντως υπαρχουν ακομα αγρια σπαραγγια,αλανιαρικα,νοστιμοτατα.Τα μαγειρεψε η κολλητη με αυγουλακια κι ηταν μουρλια!

8:39 μ.μ.  
Blogger αερικό said...

@ Νυχτολουλουδο
Οβριες αγαπητη μου τρωγαμε μικρες εμεις, οχι σπαραγγια του θερμοκηπιου! :-)) Κι ωμες μαλιστα οταν ηταν τρυφερες βεβαια!:-)

9:09 π.μ.  
Blogger nyctolouloudo said...

@ Trelofantasmeni, όλα τα πιάτα είναι "διαιτικά!"

@ Εύα, έχω μαζέψει πολλές φορές και εγώ και τα έχουμε φτιάξει με ομελέτα ή στην φωτιά στο τζάκι.

@ αερικό, πρώτη φορά ακούω σπαράγγια θερμοκηπίου....

12:26 μ.μ.  
Blogger elpida said...

Γιατί νυχτολουλουδάκι μου άφησες τα ταξίδια σου και ασχολείσαι με σπαράγγια;
Είμαι φαν των ταξιδιών σου και το ξέρεις!
Φιλάκια πολλά!

2:38 μ.μ.  
Blogger nyctolouloudo said...

@ elpida μου, γιατί όπως υπάρχει η εποχή των λουλουδιών, των ταξειδιών, των χριστουγέννων, των θαλασσινών μπάνιων, των ψητών αρνιών, υπάρχει και η εποχή των σπαραγγιών...κάθε μέρα αυτά τρώω!
τα ταξείδια τον άλλο μήνα!
φιλιά πολλά και θα σε δω το καλοκαίρι!

4:36 μ.μ.  
Blogger Γωγώ said...

Παλιότερα ούτε που τα έβαζα στο στόμα μου. Πρόσφατα όμως κόλλησα μαζί τους και μου αρέσουν απίστευτα!!

5:45 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Εμένα εξακολουθούν να μη μου αρέσουν :(

6:38 μ.μ.  
Blogger Νερίνα said...

Για δύο κιλά σε πέντε μέρες τρώω και μπάμιες, εντάξει μπάμιες όχι. Μου αρέσουν ομελέτα, το διαιτητικό σκέλος δεν το ήξερα...
Καλή σου μέρα για αύριο

9:08 μ.μ.  
Blogger renata said...

Δεν τα τρώω, μήτε τ άγρια μήτε α καλλιεργημένα μήτε τις οβριές! Α πα πα πα!

10:24 μ.μ.  
Blogger oneiromageiremata said...

Πολύ καλό άρθρο. Όταν ήρθα στη Γερμανία, τράβηξα μια παρόμοια φωτό με τη 2η. Πολλή όμορφη κι αυτή...

9:06 π.μ.  
Blogger takis said...

Μας πέθανες !! (με τη καλή έννοια!)

Οσο σκέφτομαι που πριν 2χρόνια το Πάσχα ήμουνα σε ένα χωριό έξω απο την Ορεστιάδα σε κάτι φίλους και φεύγοντας με φόρτωσαν 2 κούτες ντόπια σπαράγγια! έφαγα κάποια, άλλα μοίρασα και άλλα χάλασαν....

Υ.Γ Γιατί ειμαι ο μόνος άνδρας σχολιαστής?

10:59 π.μ.  
Blogger ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Ευχαριστώ, καλή μου φίλη, θα το δοκιμάσω.
΄Ετσι ντε, να τα λέμε τα γυναικεία μικρομυστικά ...
;-)
Γλαρένιες αγκαλιές

11:47 π.μ.  
Blogger amo said...

Τι θα πεις αν σου πω ότι δεν έχω φάει ποτέ σπαράγγια, παρά μόνο σπαραγγόσουπα κι αυτή έτοιμη σε φακελάκι;;;
Όπως καταλαβαίνεις την αυθεντική τους γεύση ούτε που την ξέρω.
Μου δίνεις αφορμή να παω να τα ψάξω και να τα γευτώ.
Φιλιά.

11:47 π.μ.  
Blogger Aspa said...

Πωπω σπαραγγονοστιμιές!!

Τέλειες οι προτάσεις σου!! Για νυχτολούλουδο μια χαρά τα πας... τα ξέρεις και της μέρας τα καμώματα!! Μου έδειξες δρόμο για να αξιοποήσω το τελευταίο βάζο με σπαράγγια Πέλλας που μου απέμεινε! Ευχαριστώ πολύ!

12:45 μ.μ.  
Blogger nyctolouloudo said...

@ Γωγώ, καλώς ήρθες και χαίρομαι που σου αρέσουν...ευτυχώς που οι γεύσεις των ανθρώπων αλλάζουν!

@ confused, γιατί βρε πουλάκι μου, γιατί δεν σου αρέσουν; μήπως δεν τα φτιάξανε σωστά και είχαν πολλές ίνες;

@ Νερίνα, το ξέρεις ό,τι με τις μπάμιες τα πάω υπέροχα...αλλά δεν νομίζω να κάνουν για δίαιτα..
σπαράγγια και ομελέτα; δεν πιστεύω να χάνεις κιλά...

@ renata, ούτε και εσύ; γιατί μωρέ;
μα είναι τόσο μα τόσο νόστιμα!!!και ειδικά αυτά τα χοντρά, τα πολύ χοντρά, τα άσπρα, που τα βάζεις στο στόμα σου και λιώνουν σαν βούτυρο!
(μη πεις τίποτα.....)

1:03 μ.μ.  
Blogger nyctolouloudo said...

@ oneiromageiremata, εδώ σε μένα πότε θα έρθεις;
η δεύτερη και η τρίτη είναι δικές μου, οι άλλες είναι από το νετ!

@ takis, γιατί μιλάμε για άσπρα, χοντρά σπαράγγια....

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ, μόνο να μην πάθεις σοκ όταν τα ούρα θα μυρίζουν κάπως....σαν του γάτου ή του ασβού! είναι γιατί τα σπαράγγια έχουν ένα οξύ το Asparaginsäure που μόνο το 40% των ανθρώπων έχουν στα γονίδιά τους ένα ένζυμο που μπορούν να το διασπάσουν...
το 60% δεν το έχει και τα ούρα μυρίζουν κανονικά!

@ amo, είναι σαν να συγκρίνεις το συνολάκι Σανελ με τα Κινέζικα μπουζάκια....
να πάρεις τα χοντρά γιατί θέλουν καλό καθάρισμα και να προσέξεις να είναι τρυφερά!.

1:17 μ.μ.  
Blogger nyctolouloudo said...

@ Aspa, της μέρας μου τα καμώματα τα βλέπει η νύχτα μου και γελάει..λέω εγώ!
δεν τα προτιμώ στα βαζάκια γιατί δεν έχουν την ίδια γεύση με τα φρεσκοκομμένα! αλλά για τον χειμώνα καλά είναι!

1:25 μ.μ.  
Blogger melomenos said...

το καλύτερο είναι να μαζεύεις άγρια σπαράγγια (υπάρχουν σ'όλα τα ελληνικά βουνά) και όπως είναι φρέσκα τα ψήνεις στα κάρβουνα ή στο τζάκι!
απο τους ωραιότερους φυτικούς μεζέδες!
καλησπέρα σου

9:42 μ.μ.  
Blogger oneiromageiremata said...

Όταν λες σε σένα πότε θα έρθω? Εννοείς στα μέρη σου; Στη Γερμανία;;;
:-))

5:31 μ.μ.  
Blogger nyctolouloudo said...

@ melomenos, έχεις δίκιο, έχω φάει και εγώ στο τζάκι τα σπαράγγια.

@ oneiromageiremata, δεν το ξέρεις ό,τι έχω νησί στις μπαχάμες; και τώρα που θα αγοράσει και ο γιός και ένα στην πολυνησία -με βουνό- θα έχω και δεύτερο....

ε, ναι βρε, για το Βερολίνο μιλάω αλλά και για την Καλαμάτα το καλοκαίρι!

6:34 μ.μ.  
Blogger oneiromageiremata said...

Χαχα! Σκέφτομαι το καλοκαίρι να ξανα-ανηφορίσω για Φρανκφούρτη. Πόσο μακριά είναι; Θα το μελετήσω! Καλαμάτα; Χμμ... ενδιαφέρον! Μπορούμε να μοιράσουμε και τη διαφορά και να τα πούμε κι από κοντά! Όπως και να'χει, η πρόταση με τιμά!

8:53 μ.μ.  
Blogger nyctolouloudo said...

μοιράζουμε τις διαφορές μας στην απόσταση και τα λέμε λοιπόν!

2:58 μ.μ.  
Blogger maika said...

είμαι πολύ βλάκας... νόμιζα πως ακόμα δεν έγραφες στο μπλόγκ σου...
Είχα μείνει στη φεγγαρένια σου!!!

Τρέχω για σπαράγγια!!! Δεν έχω φάει ποτέ!!! Αλλά, μια οι συνταγές,μια οι φωτογραφίες ...μου έφυγαν και πάλι τα σάλια....

(δεν σου έχω πει... πως στο kaesekuchen εκτός που του έχω αλλάξει τα φώτα.... του έχω αλλάξει και όνομα....το λέω μεθυσμένο....και φυσικά ξέρω μόνο εγώ το γιατί! μα δε μπορείς να φανταστείς πόσο είχα χαρεί που μου είχες δώσει τις συνταγές του!!!

4:38 μ.μ.  
Blogger nyctolouloudo said...

τρέξε, τρέξε,και ελπίζω να έχεις και το σωστό μαχαίρι -Kartoffelschäler- για να τα καθαρίσεις!

3:16 π.μ.  
Blogger maika said...

μα θέλουν και καθάρισμα??? τι καθαρίζουμε???

2:49 μ.μ.  
Blogger nyctolouloudo said...

τα καθαρίζουμε από τις ίνες όπως τις πατάτες από τις φλούδες.....
αλλά με Kartoffelschäler...ξέρεις τι είναι αυτό; πήγαινε στο google - bilder (εικόνες)- ε, είναι εκείνο το μαχαιράκι με την σχισμή.

6:18 μ.μ.  
Blogger 銀行汽車貸款0800772999 said...

個人貸款
原車融資
汽車增貸問題
貸款
汽車貸款1天核貸完成‎
汽機車借款
貸款免費諮詢
銀行原車融資貸款
汽機車貸款

1:32 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home